Üdvözöljük éttermünkben

Köszönjük, hogy éttermünket választotta. Ha van kedve, az alábbi rövid ismertetőnkben olvashat éttermünk nevéről. Hiszen jól tudjuk, "nem csak kenyérrel él az ember."

Az Urak asztala étterem a nevét a közelben lévő 593 méter magas "Urak asztala" nevű pilisi hegycsúcsról kapta, mely légvonalban mintegy 5,5 km-re vanaz étteremtől. A szépen csengő és beszédes név eredet töbféle módon is értelmezhető.

Egyik szerint a visegrádi királyi palotában székelő magyar királyok és főembereik gyakran és szívesen vadásztak a királyi Pilis erdőben. Vadászataik alkalmával előfordulhatott, hogy a megéhezett urak a királyi palotától és a vadászháztól távolabb, egy-egy szép hegycsúcson csillapítottak éhségüket és szomjukat. Talán az egyik kedves helyüket nevezhették el Urak asztalának. Ezt támasztja alá, hogy az Árpád-korban a szomszédos Bogdányban éltek a királyok pilisi-erdőőrei,a közeli Pilisszentlászlón és Dömösön vadászházak álltak, és az innen kb. 10 km-re fekvő Visegrádon még ma is megtekinthetők a királyi palota és a fellegvár falai.

Egy másik értelmezés szerint szintén az urakkal hozható összefüggésbe a hely, ugyanis a Soproni-hegységben is található egy Urak sztala (németül: Herren Tisch) nevű hely, ahol a környező települések urai évente egyszer találkoztak a határszemlék alkalmával.

Egy harmadik értelmezés szerint az "Urak asztala" név valamikor inkább talán "Úr asztala" lehetett és az Úr megnevezés Istent jelenti. Így a hely Isten asztalát jelenti. Ezt az elképzelést a csúcs keleti oldalán húzodó "Úrasztaloldal" megnevezés, valamint a hasonló hangzású "Prédikálószék" hegycsúcs támaszthatja alá, mely szintén a Pilisben található.
Késöbb a Habsburg korabeli német katonai térképeken - a Soproni-hegységhez hasonlóan - itt is használták a "Herren Tisch" elnevezést", ami a magyar név tükörfordítása.
Az utobbi évtizedekben Honvédségi légvédelmi bázisa volt itt, ennek nyomai (beton építmények) még ma is láthatók, szerencsére azonban ma már újra látogatható a turista számára.

Jó étvágyat kívánunk az Urak asztalánál!